O 211 crop
O 211 frame

Václav Špála

Na řece Otavě

1929

Médium

olej na plátně

Rozměry

89 × 116 cm

Inventární číslo

O 211

Akvizice

v roce 1966 zakoupeno od rodiny autora

Značeno

vlevo dole: V. Špála 29

Od poloviny 20. let dodržoval Václav Špála během roku ustálený rytmus, jehož nedílnou součástí byl letní plenér na nějakém zajímavém místě, kde mohl intenzivně malovat stranou uměleckého světa. Léta 1929 a 1930 trávil na Otavě asi šest kilometrů pod Pískem. Není jasné, zda bydlel přímo v Panském mlýně, který už tehdy sloužil pouze k ubytování, v jehož blízkosti namaloval tento obraz. Zobrazil na něm Tlučkův, nebo podle tehdejšího majitele Sulanův mlýn, který ležel asi 500 metrů dále po proudu. Tento mlýn namaloval mnohokrát z různých míst na břehu řeky. Svou zářivě bílou fasádu získal jen krátce předtím, když byl kompletně obnoven a zvýšen po požáru v roce 1923. V provozu zůstal až do roku 1960, kdy oba mlýny padly za oběť výstavbě Orlické přehrady. Voda přehrady k nim však nakonec nedosáhla, a dodnes tak na ně upomínají zbytky jezů.1
Špála byl přesvědčeným realistou a motivy svých obrazů si pečlivě vybíral tak, aby je mohl namalovat v jednom zátahu bez kompozičních úprav. Platí to i pro tento obraz, v němž naplno zaznívá temná „špálovská“ modř. Jediným akcentem je právě bílý mlýn s červenou střechou, k němuž směřuje náš pohled, neboť Špála jej umístil na opticky významné místo – na průsečík horizontály přesně půlící obraz a vertikály umístěné na zlatém řezu.
Nejen díky tomu má tento obraz v rámci celé série výjimečné postavení. Byl si toho vědom i sám Špála, který ho nikdy neprodal, a obraz tak získala chebská galerie až v roce 1966 z jeho pozůstalosti. Jeho jedinčnost podtrhuje i výstavní historie: v roce 1937 jej Václav Nebeský vybral na doprovodnou výstavu k EXPO 37 v Paříži L'art moderne tchécoslovaque v Galerii Charpentier, o dvacet let později byl jednou z pouhých pěti prací reprezentujících Československo na mezinárodní výstavě 50 let moderního umění při EXPO 58 v Bruselu, spolu s díly Emila Filly, Františka Kupky, Josefa Šímy a Otty Gutfreunda.

1 Václav Špála. Na Otavě, katalog výstavy, texty Martina Měřičková, Jan Kouba, Tomáš Poskočil, Prácheňské muzeum v Písku, 6. 6. 2019 — 18. 8. 2019.